Wednesday, 25 January 2017

KEBAIKAN MADU UNTUK MANUSIA



Madu adalah cairan kental yang dihasilkan oleh lebah ataupun serangga lain dari nektar bunga, menyerupai sirup terapi rasa yang dihasilkan madu lebih manis. Rasa manis tersebut hadir kerana terdapat monosakarida, glukosa dan fruktosa yang mana ketiga-tiganya juga sama memberikan rasa manis pada gula.

Sebahagian besar kandungan madu adalah gula dan jumlah Vitamin atau mineral lebih sedikit. Ada pula beberapa sebatian yang dianggap sebagai antioksida seperti Chrysin, Pinobanksin, Katalase dan Vitamin C. Kerana hanya sedikit aktiviti air membuat maikroorganisme tidak boleh berkembang dalam cecair madu.

Masyarakat kini biasanya menggunakan madu sebagai jem roti panggang atau digunakan kilang untuk membuat minuman teh rasa madu. Beberapa orang juga lebih suka minm madu langsung tanpa diolah menjadi bentuk lain kerana kandungan nutrisi di dalamnya boleh diserap secara langsung oleh tubuh.

Khasiat madu boleh dikategorikan mengikut fungsinya terhadap sistem badan kita.

Kulit, Rambut dan Mata

  • Menjadikan rambut dan mata sihat dan bersinar.
  • Membantu penglihatan supaya lebih terang dan jelas
  • Mempercepatkan proses penyembuhan kecederaan kulit apabila disapukan dan melindungi daripada jangkitan kuman.
  • Menjadikan kulit lebih sihat, halus dan kelihatan lebih muda. Lupakan saja pil-pil kecantikan, keraan tabiat pengambilan amdu boleh mencapai kesan kecnatikan secara semula jadi tanpa mendaratkan badan.

Sistem Penghadaman

  • Menguatkan sistem penghadaman dan daya tahan terhadap keracunan makanan
  • Memudahkan pergerakan usus semasa membuang air
Sistem Penafasan dan Kerongkong
  • Mujarab untuk melegakan batuk yang berpanjangan
  • Menguatkan pernafasan dan mengurangkan asma atau lelah
Tenaga Badan
  • Menguatkan badan wanita mengandung. Tidak seperti sesetengah ubat-uabtan yang tidak boleh diambil ketika mengandung, madu adalah makanan tenaga semula jadi yang sesuai untuk ibu mengandung.
  • Sumber gula alternatif yang semula jadi untuk pesakit buah pinggang dan kencing manis. Penggunaan madu berterusan boleh mengawal kandungan gula dalam darah.
  • Mengembalikan tenaga selepas kedatangan haid atau selepas cirit-birit yang berterusan.
Permakanan
  • Kaya dengan zat mineral dan gula semula jadi yang mudah dihadam 
  • Memudahkan seerapan kalsium badan
  • Pelawas semula jadi yang sesuai untuk apa jua keadaan

No comments:

Post a Comment